عناصر بازار اصفهان و موقوفات آن 7
عناصر بازار اصفهان و موقوفات آن 7
اهميت اقتصادي بازار، در ارتباط با اجارهبهاي مغازههاي وقفي نسبت به مغازههاي خارج از بازار است که در اين عمل ميتواند اهميت و اثرهاي اقتصادي وقف را به خوبي در جامعه مشخص نمايد؛ و به همين منظور، اجارهبهاي تعدادي از مغازههاي وقفي بازار را بر حسب متر مربع
براي مغازههاي غير وقفي اين مبلغ 6,000 ريال است. البته اين مبلغ عدد متوسط است؛ زيرا مغازههاي بازار زرگرها از قيمت اجارهاي بالاتري برخوردار هستند؛ در صورتي که مغازههاي ديگر قيمت کمتري دارند و حداقل قيمت متعلق به مغازههايي است که در کوچههاي جنب بازار يا سراهاي کوچک قرار دارند؛ اما به هر حال مبلغ ياد شده نشان ميدهد که حداکثر مبلغ اجاره مغازههاي وقفي چيزي در حدود نصف مغازههاي غير وقف است. نکتهي ديگر اين که مبلغ سرقفلي مغازههاي غير وقفي بسيار زياد است و گاهي به 200,000,000 ريال نيز ميرسد که براي مغازههاي وقفي اين مبلغ بسيار کمتر است و حداکثر به يک سوم اين مبلغ ميرسد.
حتي براي برخي از مغازهها که از قديم اجارهاي بوده سرقفلي پرداخت نشده است. اگر مبالغ اجاره مغازههاي وقفي بازار را با مغازههاي وقفي خارج از محدودهي آن نيز مقايسه کنيم، متوجه ميشويم که مغازههاي فوق اجاره کمتري دارند؛ مثلا براي رقبات مسجد البلال واقع در دروازه شيراز، براي هر متر مربع 14,079 ريال براي رقبات مسجد حجة بن الحسن کوله پارچه 6,782 ريال، مسجد حجت در خيابان رباط 15,698 ريال و امامزاده ابراهيم کهندژ 7,448 ريال و مسجد امام حسن واقع در خيابان کاوه 12,407 ريال است (29)
به طوري که استنباط ميشود مبالغ اجارهبهاي اکثر رقبات جديد در شهر اصفهان بيشتر از رقبات بازار ميباشد و اين به دلايل چندي است: اولا اکثر رقبات بازار توسط ادارهي کل اجاره داده ميشد به طوري که يک نفر تمامي يک سرا يا تعداد زيادي از مغازههاي وقفي را اجاره ميکرده سالانه مبلغ ناچيزي به اداره ميپرداخت ولي خود، هر مغازه را با مبلغ بيشتري به مستأجران اجاره ميداد واين موجب ميشد که شخص اجارهدار، کل سود سرشار را از موقوفات به دست آورد چنين شخصي براي جلب مستأجر، هميشه مبلغ اجاره را نسبت به مغازههاي غير وقفي کمتر ميکرد؛ اين روش در سالهاي اخير به طور کلي منسوخ شده است. ثانيا در قيمت اجارهبها موقعيت مغازهها و محل قرارگيري آنها نيز اهميت دارد اين خود شاخص مهمي در قيمت سرقفلي يک مغازه و ميزان اجارهبهاي آن است و ميتواند موجب شود که محاسبات فوق چندان صحيح نباشد اما به هر حال مغازههاي وقفي جديد شهر که در محلهاي عبور و مرور و در مکانهاي توسعهيافته و کنار خيابانهاي جديد قرار دارند از ارزش بيشتري برخوردار هستند، اما اين پايين بودن قيمت اجارهبهاي مغازههاي بازار موجب شده است که مغازههاي بازار از رونق نيفتاده و به صورت متروکه در نيايد؛ زيرا اين قيمت کم موجب ميشود که قدرت رقابت اين مغازهها افزايش يافته و افراد به اجارهي اين مغازهها مايل شوند. از طرفي نيز مستأجران، اين مغازهها را حفظ کنند و در آبادي آنها کوشا باشند. مجموعهي اين عوامل موجب آباد ماندن بازار و حفظ اين بناي باستاني شهر اصفهان ميشود.
اصولا اجارهبهاي املاک موقوفه که براي مدت 99 سال به مستأجران واگذار ميگرديد، نه تنها در اصفهان بلکه در کليه شهرهاي ايران پايينتر از اجارهبهاي املاک شخصي مشابه بوده است (30)
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}